Thursday, June 22, 2017

Psykedeelinkkejä, osa 2

Kuva: Vladimir Kush – Confessio

Uusi linkkivalikoima psykedeeleihin liittyvän kulttuurin, politiikan, aktivismin ja perinteiden alueilta:


Psykedeelien historiaa Ruotsissa käsittelevä artikkeli lähestyy aihepiiriä niin taiteen, tutkimuksen, musiikin kuin esoteriankin näkökulmasta. Erittäin mielenkiintoinen katsaus, jonka sisältö oli allekirjoittaneelle pääosin uutta. Kuinka moni tiesi, että ruotsalaisen talk show -ohjelman yleisöä on heitetty psilosybiinisienillä, tai että jazzmuusikko-psykologi Björn Netz teki Ruotsissa 60-luvulla LSD-tutkimusta armeijan palveluksessa?


Psykedeelitutkimusjärjestö MAPSin Kanadan jaoston johtaja Mark Haden puhuu Vancouver Real -podcastissa siitä, miten psykedeelejä on perinteisesti käytetty konteksteissa, joissa niiden vaikutukset ovat olleet prososiaalisia: Ne ovat auttaneet yhteisöjä, yksilöitä ja perheitä yhdistymään. Niillä on tuettu siirtymiä nuoruudesta aikuisuuteen, syksystä talveen, kuolemaa jne. Tarkoituksena on ollut tukea muutoksia ja yhdistää. 

Tätä toimintaa ovat johtaneet yhteisöjen vanhimmat ja se on ollut keskeinen osa yhteisön toimintaa. Haden puhuu myös siitä, kuinka psykedeelien voi tietyllä tapaa nähdä 60-luvulla liittyneen päinvastaiseen – ne edesauttoivat antisosiaalisia muutoksia, mitä voi pitää poikkeuksellisena vaikutuksena psykedeelien (tunnetussa) historiassa.


Kannabiksen laillistaneessa Koloradossa järjestetään itsetutkiskeluun painottuneita, ohjattuja kannabismatkoja. Voi aavistaa, että kannabikseen ja psykedeeleihin liittyvien stigmojen ja kieltojen poistuessa tällaisia palveluita tulee tarjolle enemmänkin. 


Pakistanilaisnainen tarjoaa äidilleen psilosybiinisieniä auttaakseen tätä käsittelemään miehensä kuolemaa. Sienet johtavat solmujen äärelle.


MAPSilla työskentelevä Natalie Ginsberg puhuu siitä, miten hän ja monet kollegansa ovat merkittävillä tavoilla etuoikeutettuja kyetessään puhumaan psykedeeleistä avoimesti ilman pelkoa lakiseuraamuksista, sekä pyrkimyksestä hyödyntää noita etuoikeuksia niiden auttamiseen, joilla vastaavaa etuoikeutta ei ole.


Nyrjäyttävää päivänjatkoa.--–-- - - - - - --–--


Viesti Psykedeliön ylläpitäjältä:

Jos haluat edistää psykedeeleihin liittyvää,
laadukasta ja kiihkotonta tiedonvälitystä,
yksi keino siihen on tukea aihepiirin parissa tekemääni työtä 
joukkorahoituskampanjani kautta.
Lisätietoa tästä linkistä.

Kiitos!


--–-- - - - - - --–--

No comments:

Post a Comment